41 Burda AVM’den Kocaeli’nde Bir İlk: “Tarım Burda” Projesi

41 Burda AVM’den Kocaeli’nde bir ilk: “Tarım Burda” projesi

 

2016 yılında kapılarını açtığımız günden bu yana, Kocaeli’nin yaşam ve buluşma merkezi olmak misyonu ile çıktığımız yolda kararlı adımlarla yürümeye ve gerçekleştirdiğimiz projeler ile 41 Burda AVM’de misafirlerimize hayata değer katan benzersiz deneyimler sunmaya devam ediyoruz.

Yönetim anlayışı gereği sunduğu çevreci yaklaşımlarla sektörün öncü firmalarından biri olmayı başaran Esas Gayrimenkul'ün yatırımı ile Kocaeli'mize kazandırmaktan gurur duyduğumuz 41 Burda AVM’de özel bir çalışmaya daha imza atmanın heyecanını yaşıyoruz.  Sosyal sorumluluk projelerimize yepyeni bir soluk getirerek oluşturduğumuz “Tarım Burda” projesini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. 

İşbirliklerimizin uzun yıllara dayandığı Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile alışveriş merkezimizin çatısı altında başlattığımız “Tarım Burda” projemizle; dünyamızda yaşanan iklim krizinin tehdidi altında olan ve yaşanan bu değişimin olumsuz etkilerini taşıyan tarımsal faaliyetler için çevresel bir farkındalık yaratmayı amaçladık. Kimyasal salınımların her geçen gün arttığı ve iklimsel değişikliklerin hayatımızı derinden etkilemeye başladığı günümüz koşullarında;  doğal hayatı desteklemek adına önem kazanan sürdürülebilirliğin ve geri dönüşümün önemini vurgulamayı, gerek ekolojik gerekse tarımsal gelişimde toplum bilincine katkı sağlamayı hedefledik.  

Tüm iş ortaklarımız ve ziyaretçilerimizi de sürece ortak ederek oluşturduğumuz bu projemizle; sürdürülebilir sistemlerin yaşamın her alanına taşınabileceğini, toplumda oluşacak duyarlılığının ve bireysel yaklaşımlarımızın geri dönüşüme katkısını, birlikte hareket etmenin daha sağlıklı bir gelecek için önemini vurgulamayı amaçlıyoruz. 

“Tarım Burda” projemiz ile teras alanımız artık “Üç kız kardeşe” emanet

“Tarım Burda” projemizi; olumsuz çevre faktörleri nedeniyle doğal gıda ürünlerine ulaşmanın zorlaştığı günümüz koşullarında, doğa ile uyumlu yaşamı tekrar hayatlarımıza kazandırmak ve dönüşümün önemini bireysel yaklaşımlara indirgeyerek bütünsel farklılığa destek olmak adına hayata geçirdik.  

 Projemiz için teras bölümümüzde ayırdığımız alanı, tarım yapılabilecek şekilde hazırlamak adına gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda dahi proje ilkelerinden ödün vermeyerek, gerek saksıların gerekse çitlerin yapımında eski ve kullanılmayan zemin ahşaplarının dönüşümünden faydalandık. Bu dönüşüm ile hazırlanarak ekime uygun duruma getirilen alanda; “Üç Kız Kardeş” yöntemi olarak tanımlanan ve bilinen en eski ekim yöntemlerinden olan sistemi benimseyerek ekim çalışmaları başlattık. Mısır, fasulye ve kabaktan oluşan 3 temel gıdanın ata tohumlarının ekildiği alanda hiçbir kimyasal madde veya gübre kullanmadan gerçekleştirilen çalışmalarda rehberliğimizi ise değerli iş ortağımız Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) yaptı.  

Üretimdeki verimliliğin artmasına katkı sağlayan, doğal tarıma öncülük eden Üç Kız Kardeş yöntemi ile yürütülen projemizde, mısır, fasulye ve kabak haricinde biber, domates, patlıcan gibi diğer temel gıda ürünlerin yanı sıra  salatalık, fesleğen, kekik ve reyhan gibi bitkilere de yer verdik ve ziyaretçilerimizle birlikte uygulamalı olarak yetiştirme işlemlerine başladık. 

Sağlıklı gıdanın herkes için ulaşılabilir olması gerekliliği üzerine değerli çalışmalar sürdüren KEYAD’ın deneyim ve katkıları ile uygulamaya geçirdiğimiz bu yöntem; herhangi bir ilaç veya kimyasal  kullanmadan, dış müdahaleler ile toprağı yormadan, bitkilerin birlikte gelişebilmelerine olanak sağlayacak şekilde, doğa ile ortak çalışan bir sistemi ifade ediyor. 

Yöntem adını; yapıları gereği toprağın verimliliğini yüksek tutarak birbirlerine ihtiyaç duydukları ortamı sağlayan, sağlıklı şekilde hayatta kalmak için birliktelikten güç alan mısır, fasulye ve kabak üçlüsünden alıyor. Bu sitemde mısırlar fasulyelerin boy atması için bir sap görevini üstlenirken, fasulye toprak için yeterli miktarda azotu salgılıyor ve kabak ise bu birliktelikteki işlevini büyük yaprakları sayesinde toprağın nemini koruyarak tamamlıyor. Mutfaklarımızın da ana gıda ürünleri olarak bilinen bu üçlünün başrol aldığı projemizdeki gelişmeleri büyük bir heyecanla takip etmeye devam ediyoruz.

İş ortaklarımız ve ziyaretçilerimiz de projemizin en önemli destekçileri

Topluma duyarlılık kapsamında doğadan ilham alarak çıktığımız bu yolculuğa iş ortaklarımızı ve ziyaretçilerimizi de dahil etmenin, sürdürülebilir sistemlerin ancak elbirliği ile oluşturulacağının en güzel kanıtı olduğunu düşünüyoruz. Paylaştığımız yaşamı hep birlikte göstereceğimiz duyarlılıklarla daha verimli kılabileceğimizi, doğal akışı bireysel girişimlerle koruyabileceğimizi ve geri dönüşümün hayatımıza katacağı değeri vurgulamak adına yürüttüğümüz projemizin, ziyaretçilerimiz ve tüm paydaşlarımız adına büyük bir anlam ifade ettiğine inanıyoruz.

AVM’de yer alan iş ortaklarımız ile birlikte kurduğumuz ve dönüşümü esas alan bu sistem sayesinde yeme-içme bölümü restoranlarımızdan ve organik pazar bölümümüzden çıkan atıklar; soğuk kompost yapımı olarak bilinen Bokashi yöntemi ile geri dönüştürülerek, doğal bir kaynak görevini üstelenecek şekilde gübre haline getiriliyor.

Mağazalarımızın kullanmadığı karton koli ve ambalaj fazlaları ise; belirli bir alanda toplanarak Malç yönetimiyle dönüştürülüyor ve toprak neminin belirli bir seviyede tutularak, verimliliğinin artırılması adına toprak üstünde örtüleme işlemlerinde kullanılıyor.

Doğal işlemlerle daha sağlıklı koşullarda üretilen gıda ürünlerinin yaşam değerlerimiz için önemini vurgulayan projemizde, bu çalışmalara ortak olan tüm paydaşlarımız, geri dönüşümün en önemli destekçileri olarak gösterdikleri duyarlılığın yarattığı katkıyı yakından gözlemliyor ve bunun bir parçası olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. 

Projemiz gelecek nesillere de ışık tutacak

 “Dünyamız için Burdayız” diyerek çıktığımız yolda, özverili çalışmalarla uygulamaya geçen ve bölgemizde bir ilki yaşatan projemizin ilerleyen etaplarında; iş ortağımız KEYAD tarafından gerçekleştirilecek paneller aracılığıyla ziyaretçilerimizle bir araya gelmeye devam edeceğiz.  Evlerimizde dahi gerçekleştirebileceğimiz basit dönüşüm uygulamalarıyla sürdürülebilir bahçeciliğin ekosisteme katkılarını, misafirlerimize birebir yaşayacakları deneyimler kanalıyla anlatmayı amaçlıyoruz. 

En büyük hedeflerimizden bir diğeri ise; projeyi gelecek nesillere aktarmak adına okullarımızı tarım alanımıza davet ederek proje kapsamında yapılan çalışmaları gençlerimize uygulamalı şekilde aktarabilmek. 

Esas Gayrimenkul ile yenilikçi ve çevre duyarlı yaklaşımlar sektöre yön veriyor

Yakın zaman içinde Türkiye genelinde yer alan tüm Burda AVM’lerde de hayata geçirmeyi planladığımız projemizin;  Esas Gayrimenkul’ün önderliğinde gerçekleşen “gelecek nesiller için örnek bir çalışma” niteliğini taşıdığına inanıyoruz. 

Yenilikçi yaklaşımlarıyla sektöre yön veren Esas Gayrimenkul’ün önderliğinde gerçekleştirdiğimiz “Tarım Burda” projemizde;  bize güvenen, destekleri ile “bir” olmanın ve sürdürülebilir bir gelecek adına el ele vermenin önemini hep birlikte yaşamamızı sağlayan tüm paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza ve misafirlerimize teşekkür ederiz.   

Gelecek nesillere tüm kaynaklarımızın değerini bilecekleri daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına el ele ve sevgiyle kalın.

 

 

Funda OLGUN

41 Burda AVM Müdürü

Diğer Haberler