Sağlık Hizmetleri Perakende ile Buluşuyor: Medtail

Sağlık Hizmetleri Perakende ile Buluşuyor: Medtail

 

Spor salonu, dans kursu ve sağlıklı yaşam merkezi gibi pek çok konsepti alışveriş merkezlerinde görmeye alışkınsınız. Birkaç mağaza dolaşıp mutfak alışverişinizi yaptıktan sonra yoga dersine katılmak ve sonrasında arkadaşlarınızla birer kahve içmek ya da sevdiğiniz filmi izlemek kulağa oldukça güzel geliyor. Peki herhangi bir alışveriş merkezine uğrayıp check up yaptırmak, incittiğiniz bileğiniz için doktora tedavi olmak ya da kedinizi veterinere götürmek ister miydiniz? Yeni bir konsept olan medtail tam da bunu yapabilmenizi sağlıyor.

Medtail, medication (tedavi) ve retail (perakende) kelimelerinden türetilmiş bir kavram. Perakendeci ve hizmet sektörünün kalbinin attığı alışveriş merkezi gibi alanlarda bulunan sağlık hizmetleri medtail olarak isimlendiriliyor. Kulağa her ne kadar yeni bir kavram gibi gelse de 2017 yılında “medtail” kelimesi ortaya çıktı. Pandemi sürecinde giderek popülerleşen konsept, eczanelerden sonra alışveriş merkezlerinde kliniklerle de sıklıkla karşılaşacağımızı gösteriyor.

Geleneksel Tedavi Merkezleri ve Medtailler

Sağlık hizmeti verilen hastaneler, gerektiği takdirde hastaların yatarak tedavi gördüğü bir kurum. Bir de tabi muayenehaneler var. Çoğunlukla iş merkezlerinde ya da apartmanlarda olan muayenehaneler, hastaların zaman kaybetmeden ayakta tedavi görmelerini sağlıyor. Kısaca polikliniklerin yer aldığı ve farklı branşların bir arada olan hastanelere her zaman ihtiyacımız var. Fakat genellikle ayakta tedavi hizmetine ihtiyaç duyuyoruz. Medtail ayakta görülen tedavi hizmetlerine konfor ve hız kazandıran bir konsept. Üstelik herhangi bir problemle karşılaştığınızda sağlık hizmetine ulaşımınızı da kolaylaştırıyor.

Alışveriş merkezlerine ilk girenler, diş sağlığı klinikleri. Dermatolog, jinekolog, psikiyatrist ve diğer branşlarda hizmet veren uzmanlar da yavaş yavaş alışveriş merkezlerinde bir muayenehane ya da klinikleri olması fikrine ısınıyor. Uzmanlar, özellikle acil müdahale yapılan sağlık birimlerinin merkezi noktalarda bulunan AVM’lerde olması gerektiği konusunda hemfikir. Bu sayede erken müdahale şansının artacağını düşünüyorlar.

Medtail Neden Ortaya Çıktı?

Sağlık merkezleri, genellikle bağımsız binalarda hizmet veriyor. Muayenehane ve klinik gibi merkezler de genellikle şehrin merkezi ve pahalı lokasyonlarında bulunuyor. Bu durum, uzman ve sağlık merkezi sahiplerinin kira için oldukça yüksek bütçe ayırmasını neden oluyor. Diğer taraftan, geleneksel tedavi merkezleri hastaların sağlık hizmetine ulaşmaları için ekstra efor harcamalarını sağlıyor. Medtail, daha hizmet odaklı bir çözüm. Hastalara, günlük işlerini aksatmadan sağlık hizmetlerine ulaşım şansı tanıyor.

Medtail konseptinin ortaya çıkmasında her ne kadar ekonomik nedenler olsa da sunduğu pratik çözümler sayesinde giderek popülerleşiyor. Fizik tedavi, diyaliz ve aile hekimliği gibi pek çok klinik, alışveriş merkezlerinde çok daha fazla hastaya ulaşıyor. Üstelik sadece özel kurumlar değil, devlet de alışveriş merkezlerinden yer kiralayarak o mekanlarda sağlık hizmeti sunuyor.

 

Sağlık Sektöründe Medtail Trendi

Medtail’in hastalara, uzmanlara ve sağlık merkezi sahiplerine sunduğu avantajlara bakıldığında popülerleşmesinin kaçınılmaz olduğu görülüyor. Alışveriş merkezleri içerisinde yer alan sağlık merkezleri, görüntüleme ve diğer tıbbi cihazları rahatlıkla kliniklerine dahil edebilecekleri bir alana kavuşuyor. Üstelik, yakın bir zaman içerisinde ameliyathane gibi daha kompleks ortamlara AVM’lerde daha sık rastlayabilirsiniz.

Bazı kurumlar, geleneksel bir tedavi merkezleri olmalarına rağmen bazı hizmetlerini medtail olarak sunarak daha fazla hastaya ulaşmak ve hastaların ihtiyaç duydukları konforu onlara sunmayı planlıyor. Bu sayede, her iki sistemin avantajlarından yararlanarak hizmetlerini daha kusursuz hale getirmeyi düşünüyor. Geleneksel tedavi merkezleri ve yeni nesil medtail hizmetlerinin uyumlu bir kombini, sağlık sektöründeki verimliliği artıracak gibi görünüyor.

 

Değişen tüketici alışkanlıkları, stratejilerimizde de bazı değişikliklere yol açtı. Ülkemizde de pandemi öncesinde olmayan yeni kategoriler oluştu. Sağlıklı yaşama yönelik artan ihtiyaçlar ile perakende stratejimizin önemli ayaklarından birini oluşturan ‘’Sağlık Burda’’ konseptini oluşturduk. Bu kapsamda da birçok uzmanlık alanını kapsayan klinik ve iyi yaşam konseptinde kiralamalarımızı gerçekleştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz.

Konya Kentplaza AVM’de Dent Center Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile başladığımız bu yolculuğa, FamilyaVet Veteriner Kliniği ve 10 Burda AVM’de Dilan Polat Balıkesir ile devam ettik.

Medtail trendini yakından takip ederek değişen tüketici alışkanlıklarına uygun çözümler sunuyoruz.

Diğer Haberler