Yapay Zeka Sanatı: Yazıyı Görsele Çeviren Teknolojiler

Yapay Zeka Sanatı: Yazıyı Görsele Çeviren Teknolojiler

 

Büyük data ve yapay zekanın harmanlandığı görsel teknolojileri sanat, mimari ve grafik tasarımların yeni dünyada hızla gelişen öğeleridir. Örneğin DALL-E 2 650 milyon görsel arşivini sizin belirlediğiniz kelimeler ile eşleştirerek benzersiz bir tasarım ortaya koyar. Yapay zeka görsel teknolojileri özellikle internetin hızlı dünyasında düzenli ve özgün görseller üretebilmeyi amaçlar. DALL-E 2 ve Midjourney gibi programlar sadece hayali düşünceleri görsele dönüştürmekle kalmaz, aynı zamanda görüntü kalitesi, kamera açısı, renklendirme gibi tasarımda ince ayrıntıları da kullanma olanağı tanır.

DALL-E 2 ve Midjourney Nedir? Özellikleri Nelerdir?

DALL-E 2 metinsel ifadeler aracılığıyla görsel tasarımlar oluşturan çok yönlü bir yapay zeka teknolojisidir. Open AI tarafından geliştirilen program ilk olarak 5 Ocak 2021 tarihinde DALL-E adıyla piyasaya sunulmuştur. Adını ünlü ressam Salvador Dali ve PİXAR’ın animasyon yapımı Wall-E’nin birleşiminden almıştır. DALL-E 2 yeni sürümünde eklediği “Outpainting” özelliğiyle görselleri farklı boyutlarda hazırlamanıza izin verir.

Midjourney metinleri nesneler ile ilişkilendirerek görsel tasarımlar üreten bir diğer popüler programdır. Leap Motion firması tarafından piyasaya sunulan Midjourney temel mantık olarak DALL-E 2 ile aynı mantıkta çalışsa da her iki programı birbirinden ayıran özellikler de vardır. Bu ayrımların en önemlisi kullanım şekilleridir. Henüz beta sürümleri varolan görsel yapay zeka teknoloji programları kullanıcı verilerine göre sürekli bir gelişim içindedir.

Her iki programın da zararlı içerikleri önlemek amacıyla belirli etik sınırları bulunur. Şiddet içerikli, nefret içerikli ve yetişkinlere yönelik içeriklerde kısıtlamalar vardır.

DALL-E ve Midjourney Nasıl Kullanılır?

Her iki program temelinde sizin girdiğiniz metinlere göre görseller üretir. Midjourney beta sürümü halka açıktır. Bu deneyimi keşfetmek isterseniz bir discord hesabına sahip olmanız yeterli. Midjourney kullanarak kelimelerden görsel üretmek için izleyeceğiniz adımlar ise şöyle:

  • Discord hesabınıza giriş yaptıktan sonra kenar çubuğundan “newbies” kanallarına giriş yapınız.
  • /imagine (hayal et)  komutunu kullanarak yapay zekanın sizin için üretmesini istediğiniz görsel ile ilgili kelimeleri yazınız.
  • Discord botu size ilk etapta 4 farklı alternatif sunar. Bu alternatiflerden en beğendiğinizi seçebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz tasarım üzerinden farklı alternatifler üretebilir, dilerseniz üzerinde stil, boyut ve çözünürlük ile ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz.
  • Midjourney ile herhangi bir ücret ödemeden ve abone olmadan toplam 25 adet görsel üretebilirsiniz.

DALL-E 2 erişimi ise biraz daha kısıtlıdır. Henüz beta sürüm aşamasında olan program güvenlik amacıyla Open AI tarafından sınırlı sayıda kullanıcıya izin verir. İlk etapta Open AI davetiyesini doldurmanız ve bu davete kabul edilmeyi beklemeniz gerekli. Davetiye ile DALL-E 2 kullanımı ücretsiz. En fazla 400 karakterden oluşan bir metin yazarak hayalinizdeki tasarımı kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Tasarım oluştururken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgii DALL-E kullanma kılavuzundan faydalanabilirsiniz. Kullanma kılavuzu, tasarımlarınızı düzenlerken fotoğraf, sanat tarihi, 3B ve animasyon gibi görsel sanatlara ilişkin konularda size önerilerde bulunur.

 

DALL-E 2 ve MidJourney ile Neler Yapabilirsiniz?

The Economist Dergisi bu yılki kapak fotoğraflarından birini Midjourney ile hazırlayarak, en dikkat çekici örneklerden birine imza atmıştır. LinkedIn’in kurucu ortaklarından Reid Hoffman ise DALL-E 2 ile ilk NFT koleksiyonunu hazırlamıştır. DALL-E 2 ve Midjourney gibi yapay zeka görsel teknolojilerinin yaygın kullanım alanları şöyledir:

  • Mimari tasarımlar
  • Grafik tasarımcılar
  • İllüstrasyonlar
  • Fotoğraf düzenlemeleri
  • Dergi tasarımları
  • Haber siteleri
  • NFT tasarımlar
  • Dijital sanatlar
  • Animasyon ve film stüdyoları
  • Oyun tasarımları
  • Metaverse

Henüz beta sürümleri piyasada olan DALL-E 2 ve MidJourney ile yapılabilecek sadece bu alanlarla sınırlı değildir. Ayrıca bu yeni teknolojiler sadece profesyoneller değil tasarıma ilgi duyan ya da bu yeni teknolojileri denemek isteyen herkes için bir olanak sunar. Geleceğin görsel tasarım anlayışında yepyeni bir sayfa açan DALL-E 2 ve Midjourney ile siz de kelimeler aracılığıyla eşsiz tasarımlar oluşturabilirsiniz.

Diğer Haberler